Je blog bijhouden? 7 tips!

Een blog bijhouden is niet altijd makkelijk. Het gebeurt maar al te vaak dat bedrijven (of particulieren) een blog heel enthousiast beginnen en vervolgens binnen een paar weken of maanden al compleet ‘droogstaan’. In het begin is een blog bijhouden nog makkelijk, maar het wordt vaak lastiger naar mate je het langer doet. Zeker als het om een zakelijk blog gaat is het wel belangrijk om deze goed actief te houden, maar hoe doe je dat?

Een blog bijhouden is niet moeilijk

Een blog bijhouden lijkt voor sommige bedrijven een onmogelijke opgave. Zo gaat het wekenlang goed en ineens is de koek helemaal op. Zonde, want het is vaak juist je zakelijke blog waar je het van moet hebben. Laat je eerst eens bevrijden van de gedachte dat een blog bijhouden lastig is, want een blog bijhouden is niet moeilijk als je er echt je zinnen op hebt gezet. Natuurlijk gebeurt het ons ook echt wel eens dat de inspiratie ver te zoeken is, maar toch krijgen we het steeds weer voor elkaar. Dit kan jij ook! Met onderstaande 7 tips kun jij zeker je zakelijke blog bijhouden.

1. Kies vaste blogdagen

Op de eerste plaats is je planning heel belangrijk. Een blog bijhouden gaat veel makkelijker wanneer je precies weet wat er gedaan moet worden en wanneer dit gedaan moet worden. Wij bloggen bijvoorbeeld elke maandag, woensdag en vrijdag. Wij weten dus altijd precies wanneer er een blog geplaatst moet worden, omdat de lezers dit ondertussen van ons verwachten. Je vaste lezers kun je gewoonweg niet teleurstellen door het af te laten weten. Dus, een blog bijhouden start met het kiezen van de dagen waarop je een blog wilt publiceren. Dit kan één vaste dag van de week zijn, maar het kan natuurlijk ook elke werkdag zijn. Hoe meer, hoe beter natuurlijk!

2. Plan je schrijftijd in

Wanneer je de publicatiedagen hebt bepaald is het belangrijk om je schrijftijd hierop in te plannen. Laten we ons voorbeeld even vasthouden. Je wilt je blog bijhouden met publicaties op maandagen, woensdagen en vrijdagen. Dan is het niet de bedoeling dat je ook gaat schrijven op precies deze dagen. Waarom niet? Omdat je direct te laat bent als je echt even geen inspiratie kunt vinden of als er een noodgeval tussendoor komt. Je kunt het niet op het laatste moment laten aankomen, want het risico is te groot dat het verkeerd gaat. Wanneer je er één keer voor kiest om je blog dan maar niet te schrijven, dan gaat dit je steeds gemakkelijker af in de toekomst. Een blog bijhouden is vasthouden aan de vaste momenten en nooit loslaten, wat er ook gebeurt. Schrijf je blog voor woensdag uiterlijk op dinsdag. Lukt het dan echt niet? Dan heb je altijd de woensdag nog en ben je nog steeds op tijd.

3. Ga een uurtje bewust surfen

Nee, niet op zee! Een uurtje surfen op internet kan je een flinke (over)dosis aan inspiratie opleveren. Plan een uur per week in om eens wat blogs van anderen te lezen, uiteraard over relevante onderwerpen, en lees nieuws dat goed aansluit bij jouw zakelijke blog. Je kunt makkelijk een blog bijhouden als je altijd meer dan voldoende informatie voor handen hebt. Helaas komt deze informatie niet aanvliegen. Je zal er zelf achteraan moeten rennen om het te vangen. Dit doe je door een uurtje te surfen. Een leukere (en makkelijkere) manier van informatie verzamelen is er toch niet?

4. Leg de lat niet te hoog

Ga je aan de slag vanuit het idee dat jouw blog perfect moet zijn? Dan kun je het eigenlijk direct vergeten. Zeker als je net met zakelijk bloggen begint mag je niet van jezelf verwachten dat ieder stukje content perfect is. Natuurlijk doe je je best. Dat moet genoeg zijn. Het is namelijk zo dat bloggen iets is dat je vooral leert door gewoon te doen.

Hoe langer je blogt, hoe beter de content wordt. Dit heeft met meerdere factoren te maken. Je leert bijvoorbeeld van reacties, je leert van je eigen manier van werken, je leert van je uurtje surfen in de week en je leert van het lezen van andere zakelijke blogs. Een blog bijhouden gaat veel makkelijker als je jezelf de ruimte en de tijd gunt om het gaandeweg onder de knie te krijgen.

5. Laat de regels los

Een blog bijhouden is erg lastig wanneer je bij het schrijven van ieder blog vast blijft houden aan de regels. Er zijn namelijk veel verschillende regels en als je overal rekening mee moet houden is de lol er snel af. Als jouw blog met 450 woorden perfect is, houd je dan niet vast aan de regel dat deze minimaal 500 woorden moet bevatten.

Wanneer een alinea met 175 woorden compleet is, kort deze dan niet in omdat deze volgens de regels maar 150 woorden mag bevatten. Houd je al helemaal niet aan een bepaalde keyword density want dit is achterhaald. Regels zijn er om gebroken te worden, dus laat ze een beetje los. Dat zorgt ervoor dat je er veel meer plezier in hebt, waardoor je blog bijhouden makkelijker wordt en je blogs direct ook beter worden.

6. Schrijf ‘back-up blogs’

Wij hebben altijd een aantal zogenaamde ‘back-up blogs’ klaarstaan. Dit zijn blogs over relevante onderwerpen die niet aan een datum of periode gebonden zijn. Dit blog, over het bijhouden van een blog, is bijvoorbeeld in februari even nuttig als in oktober. Wanneer wij een paar uurtjes op de planning vrij hebben, dan schrijven wij dit soort back-up blogs.

Hierdoor hebben wij altijd een aantal blogs op voorraad, bijvoorbeeld voor als wij het te druk hebben om een nieuw blog te schrijven voor de geplande publicatie. Het is dan een kwestie van knippen en plakken om toch een blog online te zetten. Zo wordt een blog bijhouden makkelijker en minder stressvol wanneer er even geen tijd of inspiratie is.

7. Laat je niet ontmoedigen

Nieuwe zakelijke bloggers gaan vol enthousiasme aan de slag en publiceren in de eerste periode heel veel blogs. Na een maandje gaan zij eens kijken hoeveel lezers het bloggen nu oplevert en dan blijkt dat er nog niet één vaste lezer te vinden is. Dit is ontmoedigend! Een blog bijhouden in de wetenschap dat niemand het leest ‘sucks’.

Het valt niet mee om dan toch door te zetten, maar geef niet op! Laat je niet ontmoedigen door de lage bezoekersaantallen, want het opbouwen van een succesvol blog kost maanden en soms wel jaren. De eerste (lange) periode moet je je blog bijhouden zonder er al te veel van te verwachten. Denk niet dat het zonde van je tijd is, want uiteindelijk gaat het zeker zijn vruchten afwerpen!

Plaats een reactie