De betrouwbaarheid van een website controleren is eigenlijk altijd belangrijk. Het maakt niet uit of je wilt gaan spelen in een online casino, zaken wilt gaan doen met de plaatselijke hovenier of bijvoorbeeld wilt gaan shoppen in een webwinkel. Het is altijd verstandig om de betrouwbaarheid van een website te controleren voordat je ermee aan de slag gaat.

 

Zo controleer je makkelijk de betrouwbaarheid

Is er geen klantenservice aanwezig? Worden er geen contactgegevens vrijgegeven op de website? Is het assortiment bijzonder beperkt? Dit zijn al een aantal redenen om nog eens achter je oor te krabbelen. Je hoeft niet eindeloos onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van een website of webwinkel om zeker te zijn dat alles in orde is. Er zijn een aantal zaken die je na kunt lopen om de betrouwbaarheid te checken. Hieronder vind je nog 5 tips die je helpen om op een makkelijke manier uit te vissen of een website of webwinkel betrouwbaar is.

 

1. HTTP of HTTPS

Een simpele ‘S’ in het webadres kan het verschil aangeven tussen een beveiligde en een onbeveiligde website. Wanneer je HTTP in de adresbalk ziet staan, dan betekent dit dat de verbinding niet beveiligd is. Staat er HTTPS? Dan is de beveiliging van de website of webshop op orde. Als je gegevens invult op een onbeveiligde website (HTTP), zoals je persoonsinformatie of betaalgegevens, dan kunnen deze onderschept worden door mensen met verkeerde bedoelingen.

 

2. KvK-check

Een KvK-check kan je meer vertellen over het bedrijf zelf. Zakelijke websites en webwinkels geven over het algemeen het inschrijfnummer van de Kamer van Koophandel weer. Meestal kun je deze informatie vinden op de homepage of op de contactpagina, maar hier zijn uitzonderingen in. Zie je een KvK-nummer staan? Dan ben je er nog niet. Het KvK-nummer kan namelijk van een ander bedrijf zijn. Kopieer het nummer, ga naar de website van de KvK en voer het nummer in. Je ziet dan direct aan welk bedrijf het inschrijfnummer uitgegeven is. Heb jij een KvK-nummer dat van een webwinkel met dierenartikelen zou moeten zijn, maar krijg je een match met een vakantiepark? Dan kun je beter niets kopen bij deze webwinkel. Het is zelfs verstandig om het vakantiepark op de hoogte te stellen van wat je hebt ontdekt. Je kunt bij de KvK ook op bedrijfsnaam zoeken naar een inschrijving.

 

3. Keurmerken

In bepaalde gevallen kun je controleren of een website of een webwinkel bij een keurmerk is aangesloten. Voor webwinkels zijn er meerdere keurmerken beschikbaar, zoals Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Diverse bedrijven kunnen aangesloten zijn bij branchekeurmerken. Zo kan een autobedrijf bij BOVAG aangesloten zijn. Wanneer een bedrijf bij een keurmerk is aangesloten, dan geeft dit meer zekerheid als het gaat om de betrouwbaarheid. Dit betekent overigens niet dat bedrijven zonder keurmerk per definitie onbetrouwbaar zijn. Wel is het een reden om nog even verder te kijken om de betrouwbaarheid van de website te controleren.

 

4. Welke betaalopties zijn er?

Betrouwbare websites zorgen voor betrouwbare betaalmogelijkheden. Vaak zijn er meerdere opties voor betalingen beschikbaar. Denk aan iDeal, PayPal, (prepaid) creditcard en betaling achteraf via bijvoorbeeld Klarna of AfterPay. Is er alleen de mogelijkheid om via PayPal te betalen of kun je enkel een machtiging voor een incasso afgeven? Dan is het verstandig om de webwinkel direct te verlaten. Betalingen via PayPal kunnen niet worden teruggehaald en geven je geen inzage in gegevens van de ontvangende partij. Je kunt er helemaal niets mee wanneer je opgelicht wordt. Je bankgegevens afgeven voor een incasso door een onbekende partij is in geen geval aan te raden. Wanneer je met iDeal betaalt heb je altijd de gegevens van de ontvanger op je afschrift staan. Over het algemeen bieden alleen betrouwbare webwinkels je de mogelijkheid om achteraf te betalen. Onbetrouwbare webwinkels bieden deze optie vrijwel nooit.

 

5. Vertrouw je gevoel

De inrichting van een webwinkel of een website kan je al veel vertellen over de betrouwbaarheid. Soms is het al voldoende om goed te kijken en even logisch na te denken om te weten dat een website niet betrouwbaar is. Wil je een koffieapparaat kopen en kost dit specifieke model overal rond de € 200,-? Dan weet je dat een website die dit model nieuw aanbiedt voor € 50,- niet betrouwbaar is. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn.. Je kunt het zelf wel aanvullen. In veel gevallen heb je niet méér nodig dan je eigen gezonde verstand om te weten dat je beter geen zaken kunt doen met een bepaalde webwinkel. Krijg je een vervelend gevoel bij een website of een webwinkel? Vertrouw dan op je gevoel en zoek naar een andere online partij.

 

Vergeet nooit de betrouwbaarheid te controleren!

Zeker wanneer iets snel gedaan moet worden, zoals het plaatsen van een bestelling of het aanvragen van een offerte, wordt er snel vergeten om de betrouwbaarheid van een website te controleren. Hierdoor krijgen jaarlijks tienduizenden Nederlanders te maken met oplichting via het internet. Internetcriminelen richten een webwinkel op met het doel om mensen van hun geld te beroven. Wanneer de eerste klachten zich verspreiden via internet wordt de webwinkel gesloten en wordt er een nieuwe geopend. Het is daarom aan jou om je ogen goed open te houden en te voorkomen dat je slachtoffer wordt. Je hebt waarschijnlijk hard genoeg moeten werken voor je geld. Bescherm jezelf, en je geld, door altijd de betrouwbaarheid van een website te controleren.