Blogfoto’s moeten goed worden uitgezocht. Het is niet de bedoeling dat je gewoon de eerste foto die je in Google Afbeeldingen tegenkomt neemt voor je blog, tenzij deze toevallig perfect is voor je blog natuurlijk. Dit komt zelden voor, dus je zal toch even moeten speuren naar goede blogfoto’s. Wij zien het gelukkig heel vaak goed gaan met de blogfoto’s, maar helaas zien we het ook regelmatig voorkomen dat er zichtbaar te weinig tijd is besteed aan het uitzoeken van blogfoto’s.

 

Wat gaat er mis met de blogfoto’s?

D-Write One schrijft natuurlijk heel veel blogs, maar wij lezen er ook heel veel. Een blogtekst met een mooie foto vormt een goed geheel dat de boodschap perfect over kan brengen. Blogfoto’s die niet goed zijn vallen direct op en zorgen er juist voor dat het hele blogartikel een stuk minder aantrekkelijk wordt. Wij hebben er de laatste paar weken eens op gelet waar het nu precies mis lijkt te gaan met de blogfoto’s. Op basis hiervan delen wij met jou de 5 meest gemaakte fouten met blogfoto’s.

 

1. Het ontbreken van een match

Een blogartikel over fruit verliest de waarde wanneer hier een foto van een sportwagen bij wordt geplaatst. Een blogtekst met tienerkleding als hoofdonderwerp verliest absoluut de geloofwaardigheid wanneer er een foto van een rollator bij staat. ‘Dat lijkt me logisch’ horen we je denken. Dat dachten wij ook, maar toch hebben we heel vaak voorbij zien komen dat er totaal geen match bestaat tussen de blogtekst en de blogfoto. Zo zonde, want er is voor werkelijk ieder onderwerp een passende foto te vinden.

 

2. Blogfoto’s die je eigenlijk moet betalen

We zijn eigenlijk best wel geschrokken van hoeveel blogfoto’s we tegen zijn gekomen met reclame erop. Je ziet bijvoorbeeld duidelijk de welbekende ‘slakjes’ van Dreamstime over de foto of er staat twintig keer ‘iStock’ op de foto. Zo jammer! Het gaat duidelijk om foto’s die niet rechtenvrij zijn en die je alleen mag gebruiken als je ervoor betaalt. Wanneer je dit doet, dan verdwijnt de print die over de foto heen ligt. Een zichtbare print over de foto geeft het signaal af dat je de foto ‘gestolen’ hebt en dat je het blogartikel eigenlijk niet waard vindt om te betalen voor een sterke blogfoto. Dit idee kun je wegnemen door gewoon een rechtenvrije foto te gebruiken of te betalen voor de blogfoto.

 

3. Een slechte kwaliteit van de foto

Het hoeft geen uren te kosten om een mooie foto van goede kwaliteit te vinden. Wel is het nodig om aandacht te besteden aan de details. Dit gebeurt te weinig, want we zijn veel blogfoto’s tegengekomen die gewoon van zeer slechte kwaliteit zijn. We hebben het dan niet alleen over foto’s die niet scherp zijn, maar ook over foto’s met eigenaardige vlekken of reflecties. Vaak zijn dit foto’s die door een raam heen zijn gemaakt of vanaf een computerscherm zijn gefotografeerd met een smartphone. We zijn zelfs blogfoto’s bij blogteksten van ervaren bedrijven tegengekomen waarop de vingertop van de fotograaf te zien was. Dat kan echt niet!

 

4. Geen rechtenvrije blogfoto’s

Er wordt voor blogteksten nog veel gebruik gemaakt van blogfoto’s die niet rechtenvrij zijn. Dit brengt op de eerste plaats natuurlijk de nodige risico’s met zich mee, want als de eigenaar van de foto ontdekt dat jij de foto zonder toestemming gebruikt, dan kun je aangeklaagd worden. De boetes zijn om van te schrikken, dus dit zou al een goede reden moeten zijn om het gewoon niet te doen. Daarnaast is het ons opgevallen dat de niet rechtenvrije blogfoto’s die worden gebruikt vaak worden gevonden binnen de eerste 12 foto’s in Google Afbeeldingen. Zonde, want erg origineel is je foto dan ook al niet en iedereen zal weten dat je de foto eigenlijk ‘gestolen’ hebt. Eerder al gaven wij je tips voor het kiezen van rechtenvrije blogfoto’s. Maak hier vooral gebruik van.

 

5. Te veel bewerkte blogfoto’s

Het is prima om een foto te bewerken. We hebben prachtige blogfoto’s gezien die duidelijk bewerkt waren, maar wel op zo’n manier dat de foto er echt sprekender van werd. Helaas zijn we ook veel blogfoto’s tegengekomen waar filter na filter overheen was gezet, waardoor de foto erg onrealistisch en soms zelfs verwarrend was geworden. Dit is jammer, want het zijn juist de meest natuurlijke foto’s en de subtiel bewerkte blogfoto’s die het best worden gewaardeerd.

 

Bekijk onze mooiste blogfoto’s

Vorige week publiceerden wij de sterkste blogfoto’s uit ons archief. Neem gerust even een kijkje, want ze zijn zeker de moeite waard. Deze foto’s hebben wij allemaal eerder geplaatst bij de blogartikelen die wij inclusief blogfoto hebben aangeleverd, bijvoorbeeld vanuit een blogabonnement. Uiteraard voorzien wij al onze blogteksten van sterke, passende en rechtenvrije blogfoto’s.