Als jij van een mooi verhaal wilt genieten, kies je dan voor een boek of een e-book? Misschien ga jij wel voor een luisterboek! Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden. E-books zijn beter voor het milieu, maar een gewoon boek kost dan weer geen stroom. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk vooral om wat jij prettig vindt lezen (of luisteren).

 

De 5 belangrijkste voordelen van een e-book

E-books hebben diverse voordelen ten opzichte van gewone boeken. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

  1. Je kunt veel makkelijker een ‘stapel’ e-books meenemen op vakantie dan een stapel boeken, zeker wanneer je kijkt naar het gewicht dat je mee moet zeulen.
  2. E-books beschadigen niet, dus geen last meer van de welbekende ezelsoren.
  3. Een los e-book is over het algemeen goedkoper dan een boek.
  4. Een e-book klapt nooit onverwachts dicht.
  5. Je hebt geen leesbril nodig om een e-book te kunnen lezen. Je kunt het lettertype gemakkelijk vergroten.

 

De 5 belangrijkste voordelen van een boek

Boeken hebben natuurlijk ook voordelen ten opzichte van e-books. Ook hier hebben wij de belangrijkste voordelen voor je opgesomd:

  1. Die typische geur wanneer je het boek openslaat of een bladzijde omslaat. Heerlijk!
  2. Je hoeft een boek niet op te laden. Je kunt deze gewoon pakken wanneer je wilt. Een boek is er altijd klaar voor.
  3. Een echt boek wordt als intenser en emotioneler ervaren.
  4. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen een boek beter begrijpen dan een e-book, omdat men in een e-book sneller (per ongeluk) stukken overslaat of niet goed leest.
  5. Na het lezen van een boek val je makkelijker in slaap dan na het lezen van een e-book.

 

De meeste Nederlanders kiezen voor een boek

Wanneer we kijken naar de verkopen van boeken en van e-books, dan zien we dat er nog altijd veel meer boeken worden verkocht. Van elke 20 titels die worden verkocht is er maar eentje een e-book. Nederlanders houden vooral van de enige echte boekengeur en dit kan een e-reader natuurlijk niet bieden. Natuurlijk is het zo dat we alleen uit kunnen gaan van de e-books die daadwerkelijk worden gekocht. Helaas is het zo dat er ook veel e-books illegaal worden gedownload.

 

Leest Nederland eigenlijk nog wel boeken?

We lezen tegenwoordig veel minder boeken dan een jaar of dertig geleden. Veel mensen hebben andere hobby’s ontwikkeld. We hebben nu andere dingen te doen, zoals het onderhouden van contacten via social media bijvoorbeeld. Daarnaast zijn we ook meer met het werk bezig dan voorheen. Toch wordt er nog altijd meer gelezen dan je misschien zou denken. Ruim een kwart van alle Nederlanders leest jaarlijks 6 tot 20 boeken uit. Het is zelfs zo dat 1 op de 20 mensen aangeeft per jaar tussen de 46 en de 70 boeken te lezen. Toch is het ook zo dat ruim 60 procent aangeeft geen boeken te lezen of maximaal 5 boeken per jaar te lezen. We hebben het dan over zowel e-books als gewone boeken.

 

Wordt het boek door het e-book bedreigd?

Nee, zeker niet. Er zijn ontzettend veel mensen die vasthouden aan het ‘gevoel’ van een echt boek. Dit geldt overigens ook voor ons. Wij hebben in oktober 2015 een e-reader gewonnen met een schrijfwedstrijd. We hebben de e-reader direct weggegeven. Wel hebben wij een mooie kast vol thrillers! Maar, uiteindelijk is het toch maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. Boekhandels die geen e-books aanbieden maken zich dan ook geen zorgen om de aanwezigheid van e-books, maar vertrouwen op de liefde voor echte boeken.

 

Is een e-book wel écht goedkoper?

Natuurlijk is een enkel e-book goedkoper dan een gewoon boek. De gemiddelde prijs van een gewoon boek ligt rond de € 13,-. Een e-book kost gemiddeld rond de € 5,-. Maar, het is zo dat veel e-bookliefhebbers liever kiezen voor een abonnement, zodat zij maandelijks een vers aanbod e-books voorgeschoteld krijgen. De vraag is of het dan nog wel goedkoper is. In de meeste gevallen is dit niet zo.

Een e-book abonnement biedt je wel de mogelijkheid om tegen een relatief laag bedrag veel nieuwe titels te downloaden, waardoor je al snel denkt dat het lekker goedkoop is. Toch is het zo dat het eigenlijk alleen goedkoper is als je al die e-books ook daadwerkelijk leest en dat is vaak niet het geval. Wanneer we kijken naar het e-book abonnement van Bol.com, dan zien we dat deze € 9,99 per maand kost. Red je het niet om 10 – 12 titels per jaar te lezen? Dan is een boek goedkoper dan een e-book abonnement.

 

Meer mogelijkheden op de markt

Iedereen die wil lezen moet de kans ook hebben om te lezen. Veel mensen die moeite hebben met het lezen van de vaak kleine letters in gewone boeken vinden het heerlijk om een e-book te lezen. Ook voor mensen met dyslexie is een e-book vaak makkelijker te lezen dan een gewoon boek. De laatste jaren is ook het luisterboek aan de mogelijkheden toegevoegd, zodat ook mensen die niet kunnen lezen toch van een boek kunnen genieten. Het gaat dan niet alleen om analfabeten, maar onder meer ook om verstandelijk beperkten, blinden en slechtzienden. Zo kan iedereen van een boek genieten op een eigen manier. Wij blijven toch de voorkeur geven aan gewone boeken, met die heerlijke boekengeur en de ritselende bladzijden. En jij?