Een bureaustoel kopen voor je werkplek; dat vereist aandacht. Mensen die zittend werken hebben een goede bureaustoel nodig. Betekent dit dat je direct een bureaustoel moet kopen met een dik prijskaartje eraan? Nee, dit hoeft zeker niet. Er zijn ook goede bureaustoelen in het voordeligere segment. Belangrijk is vooral dat je let op de kenmerken van de stoel en de manier waarop jij erop zit. Een slechte houding gaat namelijk al snel voor klachten zorgen.

 

Een bureaustoel kiezen: waarop letten?

Er zijn natuurlijk veel zaken waar je op kunt letten bij het kopen van een bureaustoel. De aandachtspunten zijn te verdelen in twee categorieën, namelijk de hoofdzaken en de bijzaken. De kleur van de stoel valt onder de bijzaken, de armleuningen van de stoel vallen onder de hoofdzaken. Het is zo dat alles wat met je zithouding te maken heeft een hoofdzaak is. De rest is allemaal bijzaak, al kun je dit natuurlijk ook wel heel belangrijk vinden. Ga jij een bureaustoel kopen? Let dan op onderstaande hoofdzaken.

 

1. Hoe voelt de zithouding aan?

Er wordt vaak een denkfout gemaakt bij het kopen van een bureaustoel. Men denkt dat de bureaustoel goed is wanneer de zithouding comfortabel is. Dit is lang niet altijd het geval. De zithouding moet vooral gezond zijn. Onthoud dat de meest gezonde zithouding in de meeste gevallen niet de meest comfortabele zithouding is. Controleer dus of je in een gezonde zithouding kunt zitten op de bureaustoel.

 

2. Een verstelbare rugleuning

De rugleuning moet een goede ondersteuning bieden. Wanneer je tegen de rugleuning van de stoel leunt, dan moet de rug op alle punten goed worden ondersteund. Bij sommige bureaustoelen is het zo dat je nog een hele arm tussen de rugleuning en je onderrug kunt steken als je er met de bovenkant van je rug tegenaan zit. Dit is niet de bedoeling. Je hele rug moet ondersteund worden, dus ook de onderrug. Een goede rugleuning voel je dus op alle punten van je rug. De verstelbare rugleuning is ideaal, omdat je deze kunt stellen naar je lichaam. Zorg er dan wel voor dat je kiest voor een model waarbij de rugleuning en de zitting tegelijk versteld worden en niet apart.

 

3. De verstelbare zitting

Een verstelbare zitting is in hoogte verstelbaar, maar kan vaak ook wat worden gekanteld. Zoals hiervoor benoemd is het belangrijk dat dit kantelen tegelijk met de rugleuning gebeurt. Dit zorgt ervoor dat je wel altijd een gezonde zithouding blijft houden, waarbij de zitting en de rugleuning in perfecte verhouding tot elkaar staan. De hoogte van je bureaustoel is juist wanneer je knieën een hoek van ongeveer 90 graden aannemen wanneer je de voeten plat naast elkaar op de grond zet en je rug goed tegen de rugleuning rust. Als de hoek kleiner is, dan komt er meer druk op de billen en de onderrug te staan. Dit zorgt voor klachten. Als de hoek veel groter is – iets groter is toegestaan – dan staat er meer druk op de benen en krijg je snel last van vermoeide of slapende benen.

 

4. Een ergonomische zitting

Er zijn bureaustoelen met een bijzondere zitting. Er zitten golven in of eigenaardige vormen. Voor het zicht kan dit natuurlijk erg leuk zijn, maar het gaat uiteindelijk toch vooral om een gezonde zithouding. Een bureaustoel kopen gaat altijd op de eerste plaats om de juiste vormgeving en daarna pas om de leuke uitstraling. Je hebt een ergonomische zitting nodig om de hele dag klachtenvrij te kunnen werken. Voel je wat drukpuntjes als je rechtop op de bureaustoel zit? Kies dan voor een ander model. Drukpuntjes wijzen erop dat je snel klachten gaat ontwikkelen.

 

5. Verstelbare armleuningen

Een groot deel van de bureaustoelen hebben vaste armleuningen. Deze zitten vast aan de zitting of de rugleuning en zijn apart daarvan niet te verstellen. Dit is niet aan te raden, want zo kun je ze niet stellen op jouw lichaamslengte. Wanneer je rechtop op je bureaustoel zit en je legt de armen op de armleuningen, dan moeten je armen rusten in een hoek van 90 graden. Hiervoor is het vaak nodig om de armleuningen bij te stellen. Zorg er dus voor dat deze mogelijkheid er is.

 

Altijd een goede bureaustoel kopen

Een voordelige bureaustoel kopen in een webwinkel is vaak verleidelijk. Je bent goedkoop klaar en je krijgt de bureaustoel bezorgd. De vraag is dan natuurlijk wel of de bureaustoel wel geschikt voor jou is. De reviews kunnen uitstekend zijn, maar is de ervaring ook zo uitstekend voor iemand met jouw specifieke lichaamslengte? Een goede bureaustoel kopen doe je beter in een showroom. Reserveer er wat tijd voor in je agenda. Je zal jezelf later dankbaar zijn.