Creatiever worden in je denken lukt je niet als je vasthoudt aan ideeën en manieren die een beetje ‘ingebakken’ zitten. Creatief denken begint bij het (tijdelijk) loslaten van alles wat je weet. In je hoofd is geen ruimte voor nieuwe dingen als je de meeste ruimte reserveert voor ideeën en manieren die je eerder aangesproken hebt. Het proces van creatiever worden in je denken start dus met het leegmaken van je gedachten en het creëren van ruimte voor nieuwe dingen.

 

Zo kan je denkproces creatiever worden

Creatief denken kan een wens zijn, maar het kan natuurlijk ook een absolute must zijn. Er zijn zakelijke projecten die het gewoonweg nodig hebben om met een creatieve touch aangepakt te worden, bijvoorbeeld. Als tekstschrijver heb je altijd een creatief denkproces nodig. Wij zijn dan ook voortdurend bezig met het trainen van het creatieve denkproces. Wil jij ook creatiever worden? Dan kunnen onze 5 tips je hier zeker bij helpen.

 

1. Kies het slechtste idee!

Er liggen drie ideeën op tafel voor een project: één heel goed idee, één minder goed idee en één heel slecht idee. We hoeven je vast niet te vertellen dat het in de natuur van de mens zit om direct te kiezen voor het beste idee. Dat iedereen voor dit idee kiest ligt nogal voor de hand, dus erg origineel ben je niet als je voor het beste idee gaat. Je kunt creatiever worden door voor het slechtste idee te kiezen. Juist omdat je er eigenlijk totaal niks mee kunt worden je hersenen gestimuleerd nieuwe routes te gaan bewandelen om er toch iets van te maken. Je creatief denken wordt aangemoedigd. Natuurlijk is het méér werk, maar het resultaat is gegarandeerd uniek. Dit maakt het succesvoller en levert je zeker veel bewondering op. Dus, creatiever worden in je denken begint bij het (durven) kiezen voor het slechtste idee.

 

2. Creatiever worden door anderen!

Creatiever worden komt vanuit jezelf, maar dat betekent niet dat je anderen buiten moet sluiten. Soms zijn het juist die anderen die jouw creatief denken een boost kunnen geven. Als je dan toch kiest voor de input van iemand anders, kies dan meteen voor iemand die totaal anders is. Gaat het om een zakelijk project? Vraag dan iemand die niet actief is binnen dezelfde branche. Zo zijn wij in het verleden eens een goed gesprek aangegaan met een dominee. Gelovigen, zoals de dominee, hebben over het algemeen een compleet andere kijk op leven en dood dan ongelovigen, zoals wij. Dit gesprek behoort tot één van de beste gesprekken die we ooit hebben gevoerd, gewoon omdat we er zo belachelijk veel van geleerd hebben. Nee, we zijn nog steeds niet gelovig, maar we hebben wel veel input kunnen verzamelen om creatiever te gaan denken in bepaalde situaties.

 

3. Denk eens aan ‘misschien’!

Wanneer jou een idee wordt voorgelegd, dan zeg je in de meeste gevallen ‘ja’ of ‘nee’. Als je je bedenkt hoe je iets aan gaat pakken, dan kies je jouw aanpak op basis van ‘ja’ of ‘nee’. Wat zou er gebeuren als je eens aan ‘misschien’ denkt? Dit woord legt namelijk een wereld van nieuwe mogelijkheden voor je open. Met een ‘ja’ of een ‘nee’ kap je eigenlijk alle andere opties direct af. Een ‘misschien’ geeft je juist een hele verzameling nieuwe mogelijkheden cadeau. Probeer eens iets minder in ‘ja’ en ‘nee’ te denken en kies eens voor ‘misschien’. Dit woord maakt creatiever denken in één klap makkelijker.

 

4. Creatiever worden met mindmappen!

Mindmappen is ideaal! Creatiever worden gaat zelden van het ene op het andere moment. Start eens met een mindmap en laat deze eens voor een maandje op je bureau liggen. Kijk er elke dag even naar en breid je mindmap steeds verder uit. Je zult zien dat je iedere dag nieuwe ideeën hebt. Dit zijn ideeën waar je op de eerste dag helemaal niet aan gedacht hebt. Door jezelf te verplichten elke dag minimaal één ding toe te voegen aan je mindmap dwing je jezelf om verder te kijken dan de meest voor de hand liggende zaken. Die zijn immers al binnen een week genoteerd. Om toch elke dag aan te kunnen vullen moet je creatief denken. Dit maakt mindmappen tot de ideale methode om het creatief denken te trainen. Je kunt mindmappen op papier (de beste optie in dit geval), maar je kunt ook digitaal / online mindmappen.

 

5. Oordeel minder en doe meer!

Weet jij dat je vaak zelf de oorzaak bent van je (soms) wat beperkte creatieve denkvermogen? Het is namelijk zo dat je creatief denken in verband staat met je oordelen. Mensen die heel perfectionistisch zijn kunnen over het algemeen heel moeilijk creatief denken. Waarom? Omdat geen enkel creatief idee helemaal perfect op een presenteerblaadje in je hersenen terecht komt. Als je het perfect wilt hebben gaat het ten koste van je creatieve denkproces. Dit geldt voor iedereen, dus niet alleen voor perfectionisten. Door niet over je eigen ideeën te oordelen kun je veel meer doen en meer doen betekent dat je ook meer creatieve ideeën krijgt.

 

Iedereen kan creatiever worden in het denken

Nee, we zijn niet allemaal geboren met de ‘creative mind’ van een kunstenaar. Helaas! Dit is geen reden om het erbij te laten zitten. Iedereen kan namelijk creatiever worden in het denken. Het is een kwestie van steeds iets meer vragen van jezelf en je creatieve denkproces steeds te trainen. Wij maken nog met regelmaat gebruik van bovenstaande tips om onze ‘creative mind’ een boost te geven. Met deze tips kun jij ook gegarandeerd veel creatiever worden!