Vind de LION op LinkedIn is geen spelletje meer

Kees Lamper

LION op LinkedIn

De LION op LinkedIn vinden was een tijdje terug in Nederland echt nog een spel. Het was gewoonweg niet zo eenvoudig om een LION op LinkedIn te vinden, vooral omdat er niet zo heel veel van waren. De afgelopen weken zijn er in Nederland alleen al duizenden nieuwe LION’s op LinkedIn verschenen. Het is dan nu ook wel klaar met het spelletje.

Wat is een LION op LinkedIn?

Een LION is iemand die het netwerk voor iedereen openstelt. Het woord is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. LION staat voor Linked In Open Network. Dit wil eigenlijk zeggen dat LION’s op LinkedIn iedereen accepteren in het netwerk. Hierdoor zijn de netwerken groot en hebben LinkedIn leden dus via deze netwerken de mogelijkheid om een veel groter bereik te hebben.

Het kon tot enkele weken geleden nog vrij lastig zijn om een LION op LinkedIn te vinden, maar nu hebben we te maken met de nieuwe trend die vaak ‘Let’s Link’ wordt genoemd. Iedereen wil ineens een LION op LinkedIn worden en daarmee is het nu een stuk minder lastig om er eentje te vinden. Sterker nog, je hoeft LinkedIn maar te openen om direct een paar LION’s te zien.

De trend maakt van iedereen een LION op LinkedIn

Als je zo eens per dag eens op LinkedIn kijkt kan het je niet zijn ontgaan dat de ‘Let’s Link’ trend is losgebarsten. Met één keer scrollen zie je direct meerdere posts staan waarin wordt aangegeven dat iedereen welkom is om te linken. Waar we voorheen toch wat achterdochtig waren wanneer we een uitnodiging ontvingen van een onbekende staan we nu juist te springen om deze uitnodigingen.

Veel posts geven zelfs weer dat het niet nodig is om er een bericht bij te sturen. Een invite is voldoende. De focus ligt dan ook niet op het binnenhalen van connecties die nú interessant zijn, maar vooral op het binnenhalen van zo veel mogelijk connecties. Het spelletje ‘Vind de LION op LinkedIn’ lijkt te zijn vervangen door een wedstrijdje connecties verzamelen. Wie weet het netwerk het snelst uit te breiden? En zo wordt eigenlijk iedereen een LION op LinkedIn.

Moet je wel een LION op LinkedIn willen worden?

Veel mensen zijn ineens erg enthousiast over het openstellen van het netwerk. Er zijn mensen die het netwerk hebben kunnen laten groeien met meer dan 300 procent in een weekendje tijd. Toch zijn er ook mensen die absoluut niet mee willen doen aan deze nieuwe hype. Hier worden dan ook meerdere redenen voor genoemd en voor bepaalde redenen valt zeker ook wel iets te zeggen. Hieronder vind je een overzicht van de meest genoemde voordelen en nadelen van het openstellen van het LinkedIn netwerk.

Voordelen van een open LinkedIn netwerk

  • Veel connecties leveren meer nieuwe (carrière)mogelijkheden op
  • LinkedIn updates en blogs hebben een veel groter bereik
  • Je wordt beter vindbaar op LinkedIn
  • Het is makkelijker om aanbevelingen te verzamelen
  • Je hebt toegang tot duizenden 1e, 2e en 3e graads connecties

Nadelen van een open LinkedIn netwerk

  • Mensen krijgen sneller ongewenste en ongepaste berichten
  • Je weet eigenlijk niet wat voor mensen er in je netwerk zitten
  • Je connecties zullen je minder snel taggen, want ze kennen je vaak niet
  • Updates krijgen sneller negatieve reacties
  • Je bent niet meer ‘origineel’

Wanneer ben je nu eigenlijk een LION op LinkedIn?

Je bent in principe al een LION op LinkedIn als jij je netwerk voor iedereen openstelt. Je vraagt mensen om te connecten en je accepteert iedere uitnodiging, vaak zonder te kijken naar wie het is en wat hij of zij doet. Het gaat er dan ook niet zo zeer om wanneer je een LION op LinkedIn bent. Eigenlijk gaat het er vooral om wanneer je een wáárdevolle LION bent.

Voorheen was je een waardevolle LION op LinkedIn wanneer je een netwerk van 500+ personen had. Nu wordt een dergelijk netwerk gezien als relatief klein. Er wordt nu zo veel verzocht om nieuwe connecties dat de netwerken makkelijk belachelijk snel groeien. Je bent nu eigenlijk pas een waardevolle LION op LinkedIn als je een netwerk hebt van 1.500+. Vanzelfsprekend ben je nóg waardevoller als je een netwerk hebt van 3.000+.

Denk er goed over na

De vraag is en blijft toch wel of het nu echt voordelen oplevert om een groot netwerk te hebben op LinkedIn. Natuurlijk, je hebt een groter bereik en je ziet meer diversiteit voorbij komen. Anderzijds is het zo dat jouw updates makkelijk over het hoofd worden gezien. Je ‘bestaat’ minder als het ware. Als je één van de 100 personen in iemands netwerk bent dan zal deze persoon jou sneller taggen dan wanneer je één van de 3.000 personen in iemands netwerk bent. Dit gaat twee kanten op.

Er zijn altijd mensen die jou je succes misgunnen en deze komen makkelijker in je netwerk terecht als je deze openstelt. Je zal dus sneller negatieve reacties krijgen als LION op LinkedIn. Daarnaast zijn er toch ook wel al wat meldingen van mensen die privé ineens ongewenste verzoekjes krijgen. Overigens hebben de vrouwen hier aanzienlijk meer last van dan de heren.

Wil je toch een LION op LinkedIn worden?

Veel connecties kan heel handig zijn. Je kunt er veel voordelen uithalen. Ben jij van plan om mee te doen aan de ‘Let’s Link’ trend? Zorg dan wel dat je het origineel houdt. We hebben al zo veel posts voorbij zien komen van mensen die het netwerk openstellen en eigenlijk zien we ook steeds hetzelfde staan. ‘Wellicht kunnen we in de toekomst iets voor elkaar betekenen’ lijkt bijvoorbeeld standaard in iedere post te staan en ook ‘Ik doe mee!’ wordt wel heel vaak gezien.

LinkedIn lijkt nu vol te staan met afgezaagde, uitgekauwde en compleet gekopieerde posts om het netwerk te vergroten. Daar is het netwerk niet voor bedoeld. Dus, maak je ‘Let’s Link’ tekst origineel en verras de juiste mensen met jouw creativiteit. Zo word je een LION op LinkedIn voor anderen en heb je er zelf ook nog iets aan.

Als je toch geïnteresseerd bent in LinkedIn kun je ook direct ons Lamper Design LinkedIn profiel gaan volgen ;-)

Kees Lamper