Over D-Write One

D-Write One werd opgericht door mij, Marensa van Oosten. Na een tijdje als freelance tekstschrijver gewerkt te hebben besloot ik in 2008 dat het tijd was om die welbekende sprong in het diepe te wagen. Ik richtte mijn eerste tekstbureau op. Het was de tijd waarin mensen nog papieren kranten en tijdschriften lazen, dus daar was ik vooral actief voor.

Geen SEO om te scoren in Google, maar gewoon leuk leesbare teksten en sterke informatie. Het was de tijd waarin iedereen nog dacht dat kranten altijd zouden blijven bestaan zoals we kranten kenden, want nieuws is belangrijk! Ja, dat dacht ik ook.. De helft hiervan bleek maar waar te zijn, namelijk dat nieuws belangrijk is. Dat kranten zouden blijven bestaan zoals we kranten kenden, gewoon op papier dat je ook voor heel veel andere doeleinden kunt gebruiken.. Tja, die vlieger ging niet op! Dus ik vouwde een vlieger van de laatste krant waar ik voor werkte, gooide deze achter me neer (vliegen kon dat ding namelijk helemaal niet) en begon aan een lijdensweg die de meeste mensen kennen als ‘de wereld van SEO’.

Een paar jaar later, in 2015, vond ik een uitgeknipt stukje krant in mijn brievenbus. Op dat kleine stukje krant stond dat ik de Nationale Schrijversprijs, Almere-Europa-Wereld, had gewonnen. Uiteindelijk bleek het toch weer een stukje échte krant te zijn dat zorgde voor een nieuwe start: de start van D-Write One.

Even een stapje terug…

We spoelen even een stukje terug, want ik stond natuurlijk niet van het ene op het andere moment daar in Almere, naast de Commissaris van de Koning. Ik neem je kort mee naar ‘mijn vorige leven’, naar mijn kindertijd, waarin de basis gelegd werd voor wie ik nu ben.

Ik ben geboren in Heemstede, onder het genot van een behoorlijk aantal kleurrijke knallers. Het was 29 december en de vuurwerkregels (waar niemand zich aan houdt) waren toen nog niet zo ‘scherp’ als nu. Ik kwam dus knallend de wereld in en eigenlijk ben ik van plan om er ook knallend weer uit te gaan, maar dat zien we later wel!

Eind jaren tachtig, toen ik heel trots was dat ik het nummer ‘Nikita’ van Elton John al helemaal uit mijn hoofd kende, mocht ik dan eindelijk gaan leren schrijven op de basisschool.

D-Write One titel?!

Ik vond schrijven fantastisch en had dan ook al snel bedacht dat ik later schrijfster wilde worden, maar dolfijnentrainster of bejaardenverzorgster behoorden ook zeker tot de mogelijkheden! Ik schreef veel verhalen en gedichten, waar opa met veel liefde naar luisterde onder het genot van zijn biertje en een peukie. Hij was zonder twijfel mijn grootste fan..

Het Dolfinarium liet mij in 1995 weten dat ik werken met dolfijnen wel van mijn dromenlijstje kon schrappen. Voor mijn spreekbeurt in groep 8 stuurden zij mij een groot pakket informatie en foto’s, met een brief waarin zij uitlegden dat de kans erg klein was dat ik ooit als trainer aan de slag kon. Dat schijnt maar erg weinig mensen te lukken..
Een jaar later mocht ik stage lopen en dit deed ik in het plaatselijke bejaardencentrum. De stage duurde drie dagen en ik was drie weken van slag. Ik ontdekte dat ik te snel hecht aan mensen en die ‘kwaliteit’ kun je niet hebben in de zorg.

Allround Tekstbureau

Marensa van Oosten

Online Marketing Certificering

En zo werd ik ‘D-Write One’

Het was een uitgemaakte zaak: ik zou boekenschrijfster worden. Dat is (nog) niet helemaal gelukt, maar ik klaag niet. Ik schrijf, en dat is het mooiste wat er is! Overigens vertrouwde ik er niet vanzelf op dat het ook zou lukken om met schrijven mijn brood te verdienen.

Ik begon aan het Nova College met de opleiding Internationale Groothandel, vooral om de talen, en behaalde daar beide vakdiploma’s die bij de opleiding hoorden. Ik vervolgde mijn weg aan de Hogeschool in Leiden, waar ik Maatschappelijk Werk en Dienstverlening studeerde, en ik sloot te route af met de studie Psychologie. Van veelzijdige kennis kun je immers nooit genoeg hebben!
Goed, in 2008 opende ik dus mijn eerste tekstbureau en ik had het superdruk! Helaas, tijden veranderen. Om met de tijd mee te gaan moest ik mijzelf omvormen van een offline journalist en auteur tot een online SEO-tekstschrijver. Dat proces begon in 2012 met een cursus Creatief Schrijven, gevolgd door meerdere SEO-cursussen. Ik pakte zo veel mogelijk mee, van de LOI tot de Schrijversvakschool in Amsterdam. Ik bezocht grote webwinkels om daar van ‘de experts’ te leren in de praktijk en ik investeerde al mijn tijd in het opbouwen van ‘iets’.

Uiteindelijk heeft dit wel een paar jaartjes geduurd. Veel te lang, volgens de meeste mensen, maar daar heb ik een goede verklaring voor. Er stroomt een vleugje autisme door mij heen (PDD NOS) en daarnaast ben ik ook nog eens een millennial. De beste mix om super perfectionistisch en zelfkritisch te zijn. ‘Hard werken’ en ‘het niet voor minder doen’ heb ik van huis uit meegekregen, van mijn ouders, net als ‘respect voor een ander’ en ‘hou je mond als je niks liefs kunt zeggen’ trouwens. Als ik het niet 100% kan, dan doe ik het gewoon niet. Zo heeft het me dus wel een paar jaartjes gekost om echt klaar voor de start te zijn.

Woorden die het ontstaan van D-Write-One beschrijven..

Ik ben geen schone slaapster. Mijn hersenen ratelen non-stop, dus ook in de nacht. Dit zorgt ervoor dat ik meerdere keren per nacht wakker word. Soms slaap ik vrij snel weer verder, soms zit ik een uur of twee uit het raam te turen naar de stille straat. Het was in zo’n nacht dat ik van ellende de laptop pakte en Google lastig ging vallen. Google slaapt nooit, dus dat leek me niet zo erg. Ik kwam bij toeval op een pagina terecht met een schrijfopdracht van de bibliotheek van Almere. Nou vooruit, waarom niet! Om een uurtje of drie in de nacht verstuurde ik mijn inzending voor Almere-Europa-Wereld en een paar weekjes later, in de herfst van 2015, stond ik ineens naast de Commissaris van de Koning om de Nationale Schrijversprijs in ontvangst te nemen.

De prijsuitreiking, of waarschijnlijk de vermeldingen in kranten en op websites, zorgde ervoor dat er aardig wat nieuwe opdrachten in mijn mailbox terecht kwamen. Uiteindelijk werden het er genoeg om te starten met een nieuw tekstbureau. In 2016 nam ik definitief afscheid van offline schrijfwerk en begon ik met mijn online tekstbureau. Op 1 juli 2016 schreef ik D-Write One in bij de Kamer van Koophandel en kon het feest dan eindelijk beginnen!

En of het een feestje is!

Werken een feestje? Zeker, voor mij wel! Ik hou van het voortdurend ratelen van mijn hersenen, op zoek naar creativiteit, behalve in de nacht dan. Ik hou van het geluid van het tikken op mijn, bewust hiervoor gekozen, mechanische toetsenbord en ik hou nog het meest van mijn klanten. Dit laatste klinkt misschien een beetje gek, maar het is absoluut waar.

Ik werk alleen, zonder collega’s om me heen voor de nodige gezelligheid, en dan wordt een fijn mailcontact met klanten nóg meer waard. Ik leer nieuwe klanten graag kennen en hou van een ‘gekkigheidje’ tussendoor met vaste klanten. Niet elke mail naar een klant bevat een afgeronde opdracht. Soms bevat een mailtje een lijst met Netflix-series die ik aanraad (op verzoek dan wel natuurlijk) of een flauwe grap die een ‘over-en-weer-humor-gevecht’ losmaakt. De teksten moeten perfect zijn, professioneel en optimaal geschikt voor het doeleinde, maar buiten dat moet je het vooral heel leuk hebben met elkaar. Daar zorg ik graag voor, want ook daar haal ik mijn enthousiasme voor mijn werk vandaan.

Ik schrijf gemiddeld tussen de 27.500 en 32.500 woorden per week. We hebben het dan over gemiddeld 130.000 woorden per maand en 1.560.000 woorden per jaar. Blijft er dan nog wel tijd over voor andere passies in het leven? Absoluut!

Ik heb namelijk nogal wat passies en die hebben allemaal wat tijd nodig. Ik ben een fanatiek Ruzzle-speler tussen de Netflix series door, ik ben (extreem) groot fan van The Walking Dead en andere zombieseries en ik lees graag thrillers. Mijn boekenkast is gevuld met alle titels van Dean Koontz en Stephen King, waar ik nog lang niet doorheen ben. Lekker creatief bezig zijn, zoals met Diamond Painting of zelfbedachte knutselwerkjes, past ook wel bij mij. Ik breng graag tijd door met mensen van wie ik hou en ik doe mijn best om een goede vriendin te zijn voor wie dat nodig heeft. Zo kan ik nog eindeloos veel dingen opnoemen waar ik van hou, waar ik veel plezier aan beleef of waarvan ik blij word, maar uiteindelijk kan ik alles wel terugbrengen naar drie grote passies.

Mijn aller-allergrootste passie? Dieren! Ik ben dol op dieren en heb er dan ook veel in huis en in de tuin. Mijn honden, katten, konijnen en chinchilla’s zijn mijn meest waardevolle gezelschap op mijn ‘werkvloer’ en daarbuiten. Daarnaast woon ik direct aan een kinderboerderij met ezels, paarden, geiten, schapen, eenden, kippen, varkens, parkieten en duiven. Ik denk graag dat zij ook een beetje van mij zijn en bezoek hen dan ook drie maal per dag, als ik de honden ga uitlaten tijdens mijn pauzes. In de avonden neem ik voor alle boerderijdieren iets lekkers mee. Ik weet niet wie dat leuker vindt, zij of ik…

Het zal je niet verbazen. Schrijven staat ook in mijn top 3 van passies. Ik schrijf al verhalen en gedichten vanaf het moment dat ik nog leerde schrijven. Later leerde ik van alles schrijven, van informatieve SEO-teksten en SEO-blogs tot whitepapers en complete e-books. Schrijven.. het blijft mooi werk! Wat ik er het mooist aan vind? Dat ik elke dag leer en dat ik die leermomentjes mag combineren met mijn eigen kennis en creativiteit. Zo werd mij eens gevraagd om een behoorlijk stuk te schrijven over narrowcasting systemen. Heel eerlijk, ik wist niet eens wat ik me daarbij voor moest stellen! Aan het einde van het project wist ik alles over deze systemen en kon ik de klant blij maken met teksten die de website naar een professioneel niveau tilden. Dát maakt schrijven mooi voor mij!

Mijn laatste grote passie is muziek! Ik functioneer letterlijk niet zonder muziek. Elke morgen sta ik om 06.30 op en het eerste wat ik doe is een muziekje opzetten. Ik ben niet zo van het luisteren naar cd’s, op een enkel momentje na, dus ik laat me graag verrassen door de radiozender. Ik heb een hekel aan stilte, gewoon omdat ik daar heel nerveus van word, dus de meest eenvoudige dingen lukken mij niet zonder muziek op de achtergrond. Als ik werk, dan staat de radio aan. Hoor ik de muziek dan ook echt? Nee, over het algemeen niet. Ik ben te druk met schrijven. Valt de radio per ongeluk een keer stil? Dan krijg ik wel direct last van een writer’s block. Eigenaardig toch?

Ik ben goed met woorden, maar niet met cijfers. De administratie laat ik dan ook graag aan een ander over. Ik hou van blauw, maar heb een bloedhekel aan rood. De muur in mijn woonkamer heb ik trouwens roze geverfd en in mijn keuken speelt groen de hoofdrol. Dat leek me wel zo logisch! Kortom, af en toe ben ik voor mezelf ook wel een raadsel. Daar ben ik blij mee, al is dat niet altijd het geval. Ik hoop natuurlijk dat ik jou genoeg van mij heb laten zien om eens te onderzoeken of wij ook een leuke klik hebben met elkaar.

Wil je toch nóg meer weten of wil je gewoon één van die klanten worden waarmee ik ook graag zo nu en dan een lolletje trap? Stuur me een mailtje!