Prepaid energie wordt steeds vaker genoemd als een voordelige en makkelijke optie. Er zitten veel voordelen aan, maar de vraag is natuurlijk of het ook wel echt goedkoper is. D-Write One legt je graag meer uit over prepaid energie.

 

Wat is prepaid energie?

De naam zegt het natuurlijk eigenlijk al. Prepaid energie is energie (elektriciteit en gas) die je van tevoren inkoopt en vervolgens verbruikt. Ben je bijna door je tegoed heen? Dan waardeer je weer op. D-Write One heeft sinds 2015 prepaid energie van EnergieFlex. Wij zouden niet anders meer willen, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Je hebt een eigen account bij EnergieFlex. Hier vind je bijvoorbeeld de verbruiksmonitor. Je kunt per uur zien hoeveel energie er is verbruikt. Uiteraard kun je ook zien hoeveel tegoed je nog op je account hebt staan. Je kunt op ieder moment opwaarderen, dus ook als je nog meer dan genoeg op je account hebt staan. In de zomer hoef je (bijna) niet op te waarderen, dus kun je zomaar een aantal maanden vrij zijn van kosten voor energie, maar je kunt ook besluiten om zo af en toe in de zomer eens op te waarderen om alvast wat meer tegoed op te bouwen voor de winter. De verwarming kost immers het meest als het om energie gaat.

 

Hoe werkt opwaarderen bij prepaid energie?

Als je besluit om af te wachten tot je tegoed op is, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je ineens in de rooie komt te staan zonder dat je het in de gaten hebt. Als je namelijk ongeveer 80% van je tegoed hebt verbruikt, dan krijg je een mailtje met de mededeling dat je tegoed bijna op is en dat het verstandig is om op te waarderen. Je gaat dan naar je eigen online account, je klikt in je account op ‘opwaarderen’ en het opwaardeerscherm wordt direct getoond. Hier vul je het gewenste bedrag in dat je wilt opwaarderen en je betaalt vervolgens via iDeal. Van elke opwaardering gaat er € 1,- naar de service en de rest wordt op je account gezet als nieuw tegoed. Als je dus € 100,- opwaardeert, dan heb je een nieuw tegoed van € 99,-. Je kunt opwaarderen met € 15,-, € 25,-, € 50,-, € 100,-, € 150,- en € 250,- per keer. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om twee of drie keer € 15,- op te waarderen op dezelfde dag. Dat mag je helemaal zelf bepalen. Het nieuwe tegoed staat per direct op je account.

 

Ideaal voor mensen in financieel zwaar weer

Prepaid energie wordt vaak aangeraden aan mensen die het financieel (tijdelijk) zwaar hebben. Hier is een belangrijke reden voor. Normaal gesproken krijg je natuurlijk elke maand een vast bedrag op de energiefactuur. Vaak is dit één van de eerste betalingen die blijft liggen als er even niet genoeg geld is. Incassokosten zijn hoog, waardoor je met enkele maanden al een behoorlijke schuld hebt staan. Na gemiddeld 6 maanden word je afgesloten.

Met prepaid energie bij EnergieFlex is het zo dat je nooit langer dan 30 dagen rood kan staan op je account. Als je in de min komt te staan op je account, dan betaal je een ‘boete’ van € 0,20 per dag. Kom je binnen de 30 dagen niet meer in de plus, dan word je afgesloten. Je wordt dus wel veel sneller afgesloten, maar je blijft niet zitten met een hoog schuldbedrag. Daarnaast kun je afsluiting voorkomen met een opwaardering van slechts € 15,- en dit is alleen bij prepaid energie mogelijk. Zit je al zwaar in de financiële problemen en dreigt je huidige energieleverancier je af te sluiten? Er is een spoedaanvraag voor prepaid energie mogelijk bij EnergieFlex.

 

Prepaid energie = geen jaarafrekening

Sommige mensen hebben ‘geluk’. Zij betalen elke maand meer dan nodig is, waardoor zij met de jaarafrekening een bedrag terugkrijgen. Anderen moeten bijbetalen. Mensen in financieel zwaar weer laten de maandelijkse kosten voor energie vaak verlagen om het nog enigszins op te kunnen brengen. De jaarafrekening is dan meestal bijzonder onaangenaam (zacht gezegd), waardoor het financiële probleem enkel groter wordt.

Met prepaid energie heb je hier geen last van. Je koopt je energie in, dus de energie die je geleverd krijgt heb je al betaald. Dit betekent ook dat je nooit een jaarafrekening krijgt en dus ook nooit hoeft bij te betalen. Je krijgt ook nooit iets terug natuurlijk. Je betaalt gewoon wat je gebruikt, niets meer en niets minder.

 

De verbruiksmonitor van prepaid energie

Je kunt altijd inloggen om een kijkje te nemen op je verbruiksmonitor. Hierop kun je zien wat er per uur is verbruikt. Hierdoor heb je ook inzicht in de momenten waarop je het meest verbruikt. Door hier eens aandacht aan te besteden kun je besparen. Wij kunnen hier een goed voorbeeld van geven.

Wij kunnen niet werken zonder muziek. Tijdens het werken zetten we altijd een muziekzender aan. De televisie verbruikt uiteraard energie. Daarbij keken we niet naar de televisie, maar we luisterden er alleen maar naar. Ineens hadden we een zenderstoring, waardoor we besloten om een muziekje aan te zetten op de laptop. Wij werken op een laptop, dus deze staat toch aan. Bij het checken van de verbruiksmonitor konden we zien dat we energie hadden bespaard door de muziek af te spelen op de laptop in plaats van op de televisie. Nu luisteren we dus altijd muziek via de laptop en de televisie blijft de hele dag uit.

 

Je hebt wel een slimme meter nodig

Om gebruik te kunnen maken van prepaid energie heb je wel een slimme meter nodig. Deze registreert wat er aan energie wordt verbruikt en de energiemaatschappij kan dit verbruik op afstand aflezen. Je hoeft dus ook nooit meer je meterstanden door te geven. Veel woningen zijn al voorzien van een slimme meter. Heeft jouw woning nog geen slimme meter, dan kun je deze aanschaffen voor een bedrag van € 72,60 inclusief btw. Deze wordt vervolgens geplaatst, waarna je zelf ook je voordeel ervan hebt. Vanaf dat moment kun je namelijk ook zelf de verbruiksmonitor in de gaten houden.

 

Wat betalen wij per jaar aan prepaid energie?

Om een helder beeld te geven: wij zitten in een woning met 4 kamers. De totale oppervlakte bedraagt 50 vierkante meter en er zijn 2 personen aanwezig. In het jaar 2016 deden wij de volgende opwaarderingen:

 

 • Januari: € 75,-
 • Februari: € 125,-
 • Maart: € 100,-
 • April: € 0,-
 • Mei: € 0,-
 • Juni: € 0,-
 • Juli: € 0,-
 • Augustus: € 0,-
 • September: € 50,-
 • Oktober: € 100,-
 • November: € 50,-
 • December: € 100,-

Totaal aan opwaarderingen in 2016: € 600,-.

 

Hebben wij bespaard met prepaid energie?

Voordat wij overstapten op prepaid energie zaten wij bij de Nuon. Het laatste volledige jaar dat wij bij de Nuon zaten (2014) betaalden wij € 111,- per maand. Wanneer we de kosten van prepaid energie per maand berekenen, dan komen we uit op precies € 50,- per maand. Dit is dus een besparing van € 61,- per maand.

Daarnaast moesten wij bij Nuon nog € 63,- bijbetalen aan het einde van het jaar. De totale energiekosten voor 2014 bij de Nuon kwamen daarmee op € 1.395,-. In 2016 betaalden wij € 600,- aan prepaid energie. Voor ons is het verschil op jaarbasis dus € 795,-.

 

Is prepaid energie ook iets voor jou?

Wij kunnen natuurlijk alleen voor onszelf spreken. Wij vinden prepaid energie ideaal! Eerlijk gezegd hebben we de kosten, of beter gezegd de besparing, niet eerder berekend. We hebben alle facturen en opwaarderingen bekeken om dit artikel te schrijven. Zelf komen wij er dus eigenlijk ook nu pas achter hoeveel we per jaar besparen. Wij hebben toevallig een nieuwe laptop in bestelling staan en deze kunnen wij precies betalen van het bespaarde bedrag. Dit wisten we natuurlijk niet eerder dan vandaag, maar het gaat om het idee! Of het ook iets voor jou is, dat kun je natuurlijk alleen maar zelf bepalen. Wij vonden het vooral de moeite waard om jou te vertellen dat prepaid energie bestaat, wat het is en wat je ermee zou kunnen besparen.

 

Update 23-10-2017

In oktober 2017 heeft EnergieFlex besloten om prepaid energie af te schaffen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om een prepaid energie contract af te sluiten bij deze energiemaatschappij. Ook wij moeten per januari 2018 afscheid nemen van ons prepaid energie contract en worden overgezet naar een regulier energiecontract.